Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Πώς βιώνει το άτομο την κρίση πανικού;

Μια γνωσιακή προσέγγιση: Το μοντέλο του Clark

Σύμφωνα με το μοντέλο του Clark, το άτομο μπορεί να αναγνωρίσει τις σκέψεις που το οδηγούν στο να βιώνει τις σωματικές αισθήσεις ως απειλητικές. Στόχος είναι να εντοπίσει και να αμφισβητήσεις το άτομο τις αρνητικές σκέψεις που κάνει και γενικότερα τις πεποιθήσεις που έχει για την υγεία.

Για παράδειγμα, αν το άτομο θεωρεί ότι θα καταρρεύσει, τότε θα πρέπει να εξετάσει τις αποδείξεις που υπάρχουν για την πεποίθηση αυτήν και να διαμορφώσει μια διαφορετική εικόνα για τις συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη προσβολή πανικού.

 

Γνωσιακές τεχνικές

Εκπαίδευση στην αυτοκαθοδήγηση για αλλαγή των γνωσιών: διακοπή των σκέψεων που προκαλούν άγχος ή αρνητικά συναισθήματα και αντικατάσταση αυτών με εκ των προτέρων προετοιμασμένες ρεαλιστικές σκέψεις ή σκέψεις αντιμετώπισης.

Γνωσιακή αμφισβήτηση ή πρόκληση: αναγνώριση και αμφισβήτηση της αλήθειας των αρνητικών υποθέσεων που κάνει το άτομο. Ποιες είναι οι αρνητικές σκέψεις που μας οδηγούν στην κρίση πανικού; Πώς οι σκέψεις συνδέονται με τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αυτόματες αρνητικές γνωσιακές αντιδράσεις σε συγκεκριμένες καταστάσεις ως υποθέσεις ή εικασίες και όχι ως πραγματικότητα; Πόσο ακριβείς είναι οι σκέψεις μας και κατά πόσο μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με άλλες πιο κατάλληλες και λιγότερο συναισθηματικά δυσάρεστες;

Τι σημαίνει αυτό;

«Νιώθω αδυναμία, θα λιποθυμήσω και θα γελοιοποιηθώ» Þ «Έχω νιώσει έτσι και στο παρελθόν, αλλά δεν συνέβη τίποτα και ούτε αυτή τη φορά θα συμβεί κάτι».

 

Βιβλιογραφία

Bennett, P. (2010). Κλινική ψυχολογία και ψυχοπαθολογία. Αθήνα: Πεδίο.

Kring, A.M., Davison, G.C., Neale, J.M., & Johnson, S.L. (2010). Ψυχοπαθολογία. Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg

 

 

Bennett, 2010, σελ. 347

 

 Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου